Dr. Polinszky Károly tanulmányi ösztöndíj kiírás a 2023-2024 tanévre már elérhető

...bővebb információ ezen a linken elérhető!

dr. Polinszky Károly születésének 100. évfordulójára emlékezünk

Kossuth-díjas vegyészmérnök, oktatáspolitikus, a kémiai tudomány doktora, a MTA rendes tagja, a Veszprémben létesített egyetem alapítója, akit a város a rendszerváltás előtt és után egyaránt díszpolgárává választott.

Veszprémben végzett vegyészmérnökök továbbfejlődésének, képzésének támogatása az alapítvány lehetőségeinek keretein belül. Az alapítvány szakmai tudományos tevékenység továbbfejlesztését, a kutatási és fejlesztési munkák támogatását kívánja elősegíteni, támogatni kívánja tudományos fokozat megszerzésére irányuló kezdeményezéseket, valamint a több éves, kiemelkedő oktatói munkát. Az alapítvány a vegyészmérnöki szakmában kiemelkedő tevékenységet végzők munkáját kívánja elismerni, díjazni.

Az Alapító Okiratban megjelölt támogatási céloknak megfelelően az Alapítvány Kuratóriuma külön díjazásban részesíti azt a személyt, akit a Veszprém Megyei Város Közgyűlése az adott évben “Polinszky-díjban” részesít.

Polinszky Károly emlékezete

1998. augusztus 15-én, életének 77. évében elhunyt Polinszky Károly akadémikus, a Veszprémben létesített egyetem alapítója, akit a város a rendszerváltás előtt és után egyaránt díszpolgárává választott. Az 1950-es-években hazánk néhány kémikusa humorosan, de sok szeretettel a Veszprémi Vegyipari Egyetemet Polinszky által alapított Károly Egyetemnek nevezte. Azok, akik közvetlen munkatársai voltak, látták, hogy az egyetem létrehozásával megbízott fiatal, huszonhét éves “kurátor” a megoldhatatlannak látszó feladatokat milyen ügyesen oldotta meg. Ez nagy akaraterején és szorgalmán kívül megnyerő egyéniségének volt köszönhető: mindenkivel mindig közvetlen, “emberi” hangnemben beszélt és tárgyalt.

Ösztöndíj

A „Veszprémi Vegyészekért” Alapítvány Kuratóriuma dr. Polinszky Károly tanulmányi ösztöndíj-pályázatot hirdet a Pannon Egyetem Mérnöki karán nappali tagozatos, modelltanterv szerint legalább 3. aktív félévét kezdő alapszakos valamint legalább 1. aktív félévét kezdő mesterszakos hallgatók közül három fő részére, akik az előző két lezárt félévükben (mesterszakos hallgatók esetében a korábbi tanulmányok is beszámítanak) jó tanulmányi átlagot értek el, valamint a tantervi követelményeken túlmenően műszaki, tudományos tevékenységet is folytatnak.

Polinszky-díj

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a műszaki természettudományos vagy gazdasági területen Veszprémben kiemelkedő érdemeket szerzett személyek munkájának elismerésére évente egy főnek „Polinszky-díjat” adományoz. A 2001. évben alapított Veszprémi Vegyészekért Alapítvány nevesítve támogatja a Veszprémben kiemelkedő eredményt elérő, műszaki, természettudományos területen dolgozókat, valamint elismerésben részesíti azt a személyt, akit a Veszprém Megyei Jogú város Közgyűlése az adott évben „Polinszky-díjban” részesít.

Kiadványok

Pannon Egyetem • 70 éve a felsőoktatás élvonalában • Jubileumi kiadvány • 58 oldal • 2019
Fejes Tóth 100 • Száz éve született Dr. Fejes Tóth László • 46 oldal • 2016
Polinszky 90 • 90 éve született Dr. Polinszky Károly • 2012 • 38 oldal
Dr. Polinszky Károly 100 • 1922-2022 • 2022 • 34 oldal

Elérhetőségek

Veszprémi Vegyészekért Alapítvány

Cím: 8200 Veszprém, Baláca u. 10.

Levelezési cím: 1047 Budapest, Károlyi István utca 10. 20. épület 1. emelet 2. ajtó

Tel.: +36 20 295 5429

E-mail: info@vvalapitvany.hu

Bankszámlaszám: MBH Bank 10104105-59727000-01000009