Dr. Bertók Ákos Botond

2014

Dr. Bertók Ákos Botond a IBM Szoftvertechnikai Kutatóközpont és a Nemzeti Infokommunikációs Koordinációs Központ alapító vezetője, a MOL-lal közös angol nyelvű Olajipari ellátási lánc optimalizáló szakmérnök képzés alapító szakvezetője, a nemzetközi Veszprém Optimization Conference: Advanced Algorithms (VOCAL) konferenciasorozat szervezőbizottságának elnöke.

Az elmúlt időszakban Pro Scientiis Informaticae (2008),Pro Universitate Pannonica kisezüst  fokozata (2008)

„Az év informatikai oktatója 2010” (Vezető Informatikusok Szövetsége),

Méray László díj(2012), Mestertanár Aranyérem Kitüntetés (2013)

A jelölt számos mérnöki gyakorlatban előforduló összetett rendszer tervezéséhez és optimalizálásához dolgozott ki eljárásokat és szoftvereket. A modellezésre és optimalizálásra számos a végfelhasználók igényeinek megfelelő szoftver készült, beleértve az információforrások illesztését és az eredmények megjelenítését.

Vezetésével egy olyan moduláris felépítésű szoftverrendszer jött létre, mely a világ élvonalába tartozó matematikai modellezési technikákat és optimalizálási eljárásokat teszi elérhetővé és könnyen kezelhetővé, gyakorlati döntéstámogatási feladatokat ellátó mérnökök és közgazdászok számára. Az eljárások főként a kutatócsoport által korábban kidolgozott P-gráf módszertanra épülnek.

A jelölt szakmai tudásával és kollégái közti elismertségével a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának számos nagy projektjének szakmai vezetését vállalta és valósította meg sikerrel. Ezen projektek innovatív eredményeikkel olyan stratégiai együttműködő partnerek megelégedését is szolgálták az elmúlt években, mint a MOL, az IBM, a Telenor vagy a Kürt. A stratégai együttműködések támogatására, és a projektek gondozására létrejöttek a karon az Informatikai biztonsági, az IBM szoftvertechnikai és a Logisztikai rendszerek információs technológiái K+F központok, valamint a Nemzeti Infokommunikációs Koordinációs Központ. Az IBM Szoftvertechnikai Kutatóközpontnak és a Nemzeti Infokommunikációs Koordinációs Központnak ma is Bertók Botond a vezetője.

Dr. Bertók Botond több mint tíz éve folyamatosan foglalkozik hallgatói tehetséggondozással és tudományos utánpótlás neveléssel. Az általa vezetett 14 kari ITDK dolgozatból 10 ért el helyezést. Az országos TDK versenyeken egy dolgozat nyert el első és egy második díjat 2009-ben és 2011-ben. Tevékenységét az Országos Tudományos Diákköri Tanács Mestertanár Aranyérem Kitüntetéssel ismerte el. Oktatásban és témavezetésben elért sikereinek is egyik alapja, hogy a mérnökök számára szemléletes gráf ábrázolásokkal, szinte bármilyen optimalizálási feladatot érthetővé tud tenni, amit a Gyártórendszerek modellezése című tárgyban alapképzéses hallgatóinak is megtanít. A MOL-lal közös angol nyelvű Olajipari ellátási lánc optimalizáló szakmérnök képzés alapító szakvezetője, a Logisztikai mérnök MSc szak szakvezetője.

Az optimalizálás elismert szakemberei számára megrendezésre kerülő nemzetközi Veszprém Optimization Conference: Advanced Algorithms (VOCAL) konferenciasorozat szervezőbizottságának elnöke. Két évig az OTKA Elektronikai zsűri tagja, három évig a Magyar Operációkutatási Társaság elnökségi tagja volt. Jelenleg az MTA Informatikai Bizottságának titkára.

Bertók Botond gyakorlati mérnöki tapasztalatait és elméleti tudását, innovatív megközelítését, az alapképzéstől a PhD képzésig számos tantárgyban adja át a felnövekvő generációknak.

Élvonalbeli oktató- és kutatómunkájával, valamint jelentős nemzetközi cégekkel együttműködésben végzett K+F projektvezetői tevékenységével nagymértékben hozzájárul az egyetem és Veszprém hazai és nemzetközi elismertetéséhez.

Veszprém, 2014. szeptember 23.