Dr. Bodor Endre

2004

„Ha bárhol a világon 30, 40, vagy 50 évvel ezelőtti veszprémi egyetemistával találkozom, első kérdése általában az, hogy ‘hogy van a Bodor, vagy mi van a Bodor Bandival”. Szerencsére általában azt válaszolhatom, hogy jól van, és ez elég is szokott lenni. Nekik ugyanis nem kell elmondani, hogy ő az a professzor Polinszky Károly aranycsapatából, akivel egyetemista életünk első napjaiban találkoztunk a szervetlen kémia előadásokon, csodáltuk jól felépített szakmai közléseit, mintául választható életmódját, emberi tisztaságát. Díjazott fiataljainknak mondom hát, hogy sokoldalú ember lévén tanszéket vezetett, 1957-ben a Veszprémi Vegyipari Egyetem dékán-helyettese, 1964-65-ben rektor helyettes, 1964-84 között a Balatoni Nyári egyetem szervező bizottságának elnöke volt.

1981. szeptember 26-án 60. születésnapján nyugdíjba vonult. Nyugodt szívvel tette ezt, mert a Tanszékén tehetséges, fiatal utódokat nevelt, akiknek át tudta adni a stafétabotot.
Aktív nyugdíjasként a Magyar Kémikusok Egyesülete Veszprém megyei csoportjának elnöke maradt 1984-ig és 2003-ig folytatta az 1970-ben indított Országos Középiskolai Tehetséggondozó programot – elnöke volt az Irinyi János Középiskolai Kémiai Verseny Szervezőbizottságának. Ahogy 1975-ben, úgy 1987-ben is Ő volt a főszervezője a Kémiai Diákolimpiának és elnöke a Magyarországon rendezett Nemzetközi Kémiai Versenynek.
1990-től 1995-ig a Magyar Kémikusok Egyesülete Etikai Bizottságának elnöke és 2002-ig a nemzetközi hírű Hungarian Journal of Industrial Chemistry című angol nyelvű szakmai folyóirat főszerkesztője maradt. A Veszprémi Egyetem 50. évfordulójának megünnepléséhez komoly szakmai és szervezőmunkával járult hozzá. Ő szervezte meg Egyetemünk Universitas Alapítványát és a mai napig aktív tagja a kuratóriumnak. Egyetemünknek egyetlen oktatója, aki Nobel-díjas kutatótárssal (a prágai Heirowsky professzor) és Nobel-díjas tanítvánnyal (Oláh György) dicsekedhet(ne), ha közismert szerénysége ezt nem tiltaná.

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy aki magyar nyelven felsőoktatási intézményben szervetlen kémiát tanul, az – az 1971 óta már több kiadást megért, több mint 10 ezer példányban kiadott – Tankönyvkiadó gondozásában megjelent Szervetlen Kémia című könyvéből tanul még ma is. Kiváló tankönyvét a világ másik oldalán is forgatják. Számomra a legkülönösebb eset 2000-ben, a James Cook egyetemen történt, amikor egy ausztrál doktorandusz PhD dolgozatában bukkantam rá hivatkozásként. Mint kiderült a fiatalember volt NDK-s témavezetője használta és fordítgatta a könyvet magyarról angolra, lévén az illető korábban a Bandi bácsi szervezte Balatoni Nyári Egyetemek lelkes résztvevője.

Különleges örömöt és jelentőséget ad a Polinszky-díj adományozásának, hogy Dr. Bodor Endre kortársa és munkatársa volt annak a dr. Polinszky Károlynak, akinek tiszteletére a díjat alapították. Elismerés és tisztelgés is az egyetemet megalapító és azt felvirágoztató tudós -és oktatásszervező egyéniség előtt.

(2004. november 12.-i Kuratóriumi Ülésen elhangzott méltatás- Dr. Marton Gyula Kuratóriumi tagtól)