Dr. Pósfai Mihály

2019

Dr. Pósfai Mihály az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett geológus diplomát, majd ugyanitt PhD fokozatot ásványtan tudományágban. Akadémiai doktori címet 2004-ben kapott. A Magyar Tudományos Akadémia Nanoásványtani Munkabizottságának, valamint Veszprémi Területi Bizottságának elnöke, tagja az MTA Geokémia, Ásvány- és Kőzettani Tudományos Bizottságának, a Magyar Mikroszkópos Társaságnak és az Amerikai Ásványtani Társaságnak egyaránt. Kutatásait több tudomány határterületén végzi. Legfontosabb kutatási eredményeit a légköri aeroszol részecskék mikroszerkezetének vizsgálata, a baktériumok mágneses nanokristályai képződésének és szerkezetének leírása terén érte el. Nemzetközileg jelentős tudományos munkája mellett aktívan részt vesz szűkebb közössége társadalmi életének szervezésében is. Számos hazai és nemzetközi díj birtokosa, így többek között az Európai Ásványtani Egyesület kutatói kiválóság díját, a Magyar Tudományos Akadémia „Akadémiai díját”, Veszprém Megyei Prima díjat, Szent-Györgyi Albert-díjat, valamint Széchenyi-díjat is magáénak tudhat.

A Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése által alapított Polinszky-díjat egy olyan személy kaphatja meg minden évben, aki műszaki, természettudományos vagy gazdasági területen kiemelkedő érdemeket szerzett Veszprémben. Az elismerést idén dr. Pósfai Mihály, a Pannon Egyetem Környezettudományi Intézetének oktatója vehette át Porga Gyula polgármestertől a Mérnöki Kar diplomaátadó ünnepségén.