Zalavári István

2020

Zalavári István a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara Elnöke. Vidéki állami tervezővállalatnál kezdte pályafutását, 2004 óta saját mérnöki irodájában dolgozik. Irodájának profilja a szélenergia beruházásoktól kezdve a műemléki felújításokon át egészen hidak tervezéséig terjed. Mint tervezőmérnök és mint az i-quadrat kft. ügyvezető igazgatója olyan létesítmények tervezésében és megvalósításában vett részt az elmúlt 40 évben Veszprémben, amelyek meghatározzák a város arculatát. Tagja volt többek között a Hangvilla tervezőgárdájának is, mely épület 2017-ben Építőipari nívódíjat kapott. Munkája és kamarai megbízatása mellett komoly szerepe van a fiatal mérnökhallgatók és mérnökök mentorálásában, a szakmai utánpótlás nevelésében is. Munkáját 2013-ban Zielinszki Szilárd- díjjal, 2016-ban pedig Thierney Clark-díjjal ismerték el. 2020-ban, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a műszaki területen végzett kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként Zalavári István részére Polinszky- díjat adományoz.